1.09.2021

Uluslararası Denizyolu Taşımacılığı Nedir?

Uluslararası sularda mal ve çeşitli yüklerin farklı ülkelere nakline olanak sunan taşımacılık işlemlerine uluslararası denizyolu taşımacılığı adı verilmektedir. Ürün, mal ya da çeşitli yüklerin gemiye yüklenmesi sonrasında ilgili limana teslimi ile hizmet sona ermek ile beraber liner taşımacılık işlemlerinde ise şirkete teslimatta gerçekleştirilmektedir.

 

Denizyolu Taşımacılığının Sunmuş Olduğu Avantajlar Nelerdir?

Deniz yolu ile gerçekleştirilecek olan taşımacılık hizmetlerinde birçok farklı ürün, yük ya da mal kolaylıkla sevk edilebilmektedir. Özellikle hassas özelliğe sahip olan yüklerin taşınmasında avantaj sağlayarak herhangi bir hasar almadan ilgili limana teslim edilmesi sağlanır.

Tonlarca yükün taşınmasına olanak sunan deniz yolu taşımacılık hizmetleri ise aynı zamanda en uygun fiyatlı olan taşımacılık olarak da yer almaktadır. Deniz yolu ile yapılan taşımacılık hizmeti demir yolu ile taşımacılıkta 3,5 olan ve kara yolu ile taşımacılıkta 7 olan katlara varan taşımacılık işlemlerine tekabül etmektedir. Gerçekleştirilen uluslararası taşımacılık hizmetlerinde en uygun olan tercih deniz yolu olmak ile beraber en pahalı olan ise hava yoludur. Hassas olan ürünlerin kolaylıkla taşınması, tonlarca yükün sevkine imkân sunması ve bunların yanı sıra en uygun fiyatlı taşımacılık olması nedeni ile deniz yolu taşımacılığı dünyada en çok tercih edilen taşımacılık hizmetleri arasında yer almaktadır.

 

Denizyolu Taşımacılığı Çeşitleri Nelerdir?

Ülkemizde de olduğu gibi tüm dünya için önemli bir yere sahip olan denizyolu taşımacılığı uygun fiyata sahip olmasının yanı sıra hassas özelliğe sahip olan ürünlerinde nakline olanak vermesi ile biliniyor. Lojistik alanında en çok tercih edilen denizyolu taşımacılık hizmetleri ise tramp ve liner deniz yolu nakliyat hizmetleri adı ile de iki farklı çeşide sahiptir.

Tramp taşımacılık uluslararası sularda kömür, maden, petrol gibi ham madde ürünlerinin naklinin gerçekleştirilmesi olarak ifade edilmektedir. Liner denizyolu taşımacılık faaliyet çeşidi ise ticari faaliyetlerin yanı sıra özel eşyalarında ülkeler arasında sevk edilebilmesine olanak sunan deniz yolu taşımacılık çeşididir. Liner taşımacılık firmalar tarafından müşterilere sunulmak ile beraber büyük avantaj sağlayan nakliye çeşidi olarak da ifade edilen uygulamadır.