26.05.2021

Denizyolu Taşımacılığı Ne Zaman Tercih Edilmeli?

Denizyolu Taşımacılığı Ne Zaman Tercih Edilmeli?


Lojistik hizmetlerinde, bir malın taşınması için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin seçimi, taşınması gereken malın özelliklerine göre değişmektedir. Yapacağınız lojistik işlemde en iyi sonucu almak için bu yollardan birini tercih etmeniz gerekmektedir. Bunun için de taşınmasını dilediğiniz malın çeşidi, hacmi, ulaşmasını istediğiniz süre ve yapabileceğiniz harcama gibi faktörlerin incelenmesi gerekmektedir.


Son yıllarda en çok kullanılan lojistik hizmetlerinden biri de denizyolu taşımacılığı olarak bilinmektedir. Denizyolu taşımacılığı, teslim edilmesi gereken eşya ya da yükün bir noktadan diğer bir noktaya denizyolu üzerinden çoğunlukla yük gemileri aracılığıyla ulaştırılması olayıdır. Bir denizyolu taşımacılığı hizmeti tercih ederken, söz konusu yükün ne zaman aralığında karşı tarafa ulaşmasını istediğinizi de lojistik hizmeti için yararlanacağınız firmaya belirtmelisiniz.


Denizyolu taşımacılığı, Türkiye’nin yarımada olması özelliği sayesinde yurtiçi teslimatlarda kolaylıkla kullanılabilecek nitelikte olduğu gibi yurtdışı ve denizaşırı taşımacılık işlemlerinde de kullanılmaktadır. Taşınmakta olan yük, istenilen zaman diliminde ve uygun bir durumda teslim edildiği sürece bir sorun yaşanmamaktadır.


Denizyolu Taşımacılığı Hangi Durumlarda Tercih Edilir?


Denizyolu taşımacılığı, çoğunlukla aciliyeti bulunmayan teslimatlarda tercih edilir. Denizyolu taşımacılığı, diğer taşımacılık yöntemleri ile karşılaştırıldığında daha yavaş olarak görülebilir. Ancak bu durum, denizin hava durumundan etkilenmesi ve denizyolu üzerinde yer alan araçları yavaşlatabilmesinden kaynaklıdır. Fakat denizyolu lojistiği, aynı zamanda diğer yollara göre daha uygun bir fiyata sahiptir. Ekonomik bir teslimat için denizyolu taşımacılığı avantajları ile tercih edilebilir. Bunun yanı sıra denizyolu taşımacılığında yük sınırı aralığı fazladır. Bu da denizyolu taşımacılık hizmetinin diğer taşımacılık yollarına göre daha büyük hacimde malları taşımasını sağlar. Hacmi büyük olan yüklerin bir yolculuk içerisinde taşınabilmesi için en uygun yoldur. Bu şekilde daha az enerji harcar. Denizyolu lojistiği en eski taşımacılık yollarından biri olduğu için muteberdir ve lojistik sektöründe çok kullanılır.


Deniz taşımacılığı işlemlerinde eskiden çok zaman harcayan ve insan gücü gerektiren toplanım ve boşaltım işleri, günümüzde daha da kolaylaşmıştır. Bu da deniz taşımacılığının genel hızını artırmıştır. Tabii bu kısım, anlaştığınız uluslararası lojistik firması yapısına göre de değişebilmektedir. Lojistik firmaların denizyolu taşımacılığı ve diğer taşıma yollarında diğer firmalardan farklı kaideleri ya da işleyiş yapıları bulunabilir. Bu nedenle firma ile anlaşırken işleyiş yapılarını iyi bir şekilde kavramanız önemlidir. Sizin tercihine bırakılmış bir durum da yapacağınız taşımacılık işleminin tramp mı yoksa lineer mi yapılması durumudur. Bu seçeneklerden birini, taşınması yapılan yüke göre seçmeniz önerilir.