16.06.2016

IATA: Hava Kargo Taşımacılığı İvmesi Düşüyor




Her ne kadar 2015 Nisan’ında küresel kargo hacminde 2014 Nisan ayından bu yana %3,3’lük bir artış gözlemlendiyse de, küresel kargo da aslında aktüel bir büyüme olmadı.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), küresel hava kargo taşımacılığı piyasası için, geçen yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında, 2015 Nisan’ında %3,3’lük bir kargo hacmi artışını gösteren bir veri yayınladı. Her ne kadar geçen sene Nisan ayına göre büyüme gözlemlendiyse de, toplam kargo hacminde aktüel bir artış olmadı.

 

Bölgesel bir seviye olarak, sadece Asya-Pasifik ve Orta Doğulu havayolları Nisan ayında artış gösterdi. Kuzey Amerikalı taşıyıcıların asgari talebi rapor ettiği yine Nisan ayında Avrupa, Latin Amerika ve Afrika merkezli olanları 2014’e kıyasla azalma açıkladı. Nisan ayı verileri ayrıca 2015 yılı ilk çeyreği için ortalama %5,3 oranıyla bir yavaşlamayı gözler önüne serdi. Bu yavaşlamaya dünya ticaret hacmindeki zayıflama da etkili oldu.

 

IATA Genel Direktörü ve İcra Kurulu Başkanı Tony Tyler: “2015 yılındaki istikrarsız başlangıçtan sonra, piyasa dengelenmeye başlıyor ve hava kargo taşımacılığındaki büyüme ivmesinin düşüşe geçtiği çok açık. Öncelikle, yurt içi üretimlerinin gelişmesinden daha hızlı bir şekilde büyüyemeyen bir dünya ticareti sıkıntısı var. Bu konuyu baz aldığımızda, Asya-Pasifik ve Avrupa merkezli önemli hava kargo piyasalarının zayıfladığını gösteren işaretler görüyoruz. Bu faktörler, bizi korumacı ticaret önlemlerini baştan aşağı değiştirmemizi gerektiren noktalara yönlendiriyor. Bali Ticaret Kolaylaştırma Anlaşması ve yeni ortaya çıkan piyasalara verilen destekler bu konu için iyi bir başlangıç oldu.” dedi.

 

Asya-Pasifik taşıyıcıları önceki yıl Nisan ayına göre aynı ay için %4,5’lik, kapasite artışında ise %7’lik bir büyüme açıkladı. Ortaya çıkmaya başlayan Asya piyasalarının mevcut ticaret hacimleri %10 geriledi ve bölge Avrupa’ya yapılan ihracat işlemlerindeki yavaşlamadan etkilendi.

 

Avrupalı taşıyıcılar aldıkları taleplerde Nisan ayı için %0,3’lük bir azalma görürken önceki yılın Nisan ayına nazaran kapasitede %5’lik bir artış söz konusuydu. Petrol fiyatlarındaki sabitleme ve Avrupa Merkez Bankası’ndaki Euro tedbirleri bile olumlu ivmeyi duraksattı.

 

Kuzey Amerikalı havayolları, kapasitelerinin %1,6 oranında düştüğü yıllık raporda %0,1 büyüme açıkladı. Hayal kırıklığı yaratan ilk çeyrek ekonomik performansın önümüzdeki aylarda petrol fiyatlarının düşme beklentisi ve batı yakası liman grevlerinin bitmesinin etkileriyle artması bekleniyor.

 

Orta doğulu taşıyıcılara bakınca, %14,1’lik bir artış görünüyorken, bölgedeki ticaretin, ağın ve kapasitenin artması etkili oldu. Kapasite %18,5 arttı.

 

Latin Amerikalı havayolları, talepte %6,8’lik bir düşüş belirtirken kapasiteleri %7 arttı. Aylık sonuçlara göre bu düşüşün son bulması bekleniyor. Umut edilen ise bölgesel ticaret etkinliklerindeki artışın hava kargo taşımacılığına olan talebe yansımaya başlamasıdır.

 

Son olarak Afrikalı havayolları, hem talepte %0,2, hem de kapasitede %2,2’lik düşüş yaşadı. Bölgenin hâlâ Nijeryalı ve Güney Afrikalı ekonomik dinamiklerin düşük performanslardan etkilendiği görünüyor.